Produkty
Witamina B12 Metylokobalamina Witamina B12 MSE
Witamina K2 MK7 Witamina K2 MK7
Witamin D3 Witamina D3
Kolagen Platinum 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Silver 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Graphite 50ml, 100ml, 200ml
Colvita 60, 120 kaps
Witamina C Colway 100 kapsułek
Olej konopny CBD Witamina B12 MSE
Witamina B 17 Witamina B12 MSE
Migrena - Złocień Maruna Migrena
Młody Jęczmień Młody Jęczmień
Krem nawilżający na dzień 50ml
Krem regenerujący na noc 50ml
Eliksir pod oczy 15ml
Kolagenowy balsam do ciała
Serum wyszczuplające 200ml
Olej Arganowy 60, 120 kaps
Jagody Goji 60, 120 kaps
Ekstrakcja z suszu konopnego
Srebro koloidalne Srebro koloidalne
Różeniec Górski z Syberii
Peeling do twarzy 100ml
Maska kolagenowa z nanozłotem
Tonik do twarzy 125ml
Kolagenowy żel do mycia twarzy 200ml
Masło Shea 100 ml
Miód Manuka Miód Manuka
Oregano 100%
Zestaw do pielęgnacji twarzy
Herbatki Ayurwedyjskie Stres
Różeniec Różeniec
kwi 5, 2012
Dieta Niskotłuszczowa
Dieta niskotłuszczowa opiera się na spożywaniu pokarmów zdrowych i ubogich w tłuszcz zwierzęcy. Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. odpowiadają za wchłanianie się witamin A, D, E i K. Jednak ich nadmiar może zwiększać ryzyko występowania chorób układu krążenia i innych, a także sprzyjać powstawaniu nadwagi i otyłości. Według norm żywienia codziennie powinniśmy spożywać około 30% energii pochodzącej z tłuszczu.
Właściwa dieta niskotłuszczowa może być skutecznym sposobem zapobiegającym wiele chorób i schorzeń oraz może przynieść bardzo dobre efekty aby osiagnąć właściwą masę ciała, zgrabną sylwetkę oraz zdrowy wygląd. W diecie niskotłuszczowej głównym zadaniem nie jest pozbawienie organizmu tłuszczów w ogóle – chodzi o to aby tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastąpić zdrowszymi tłuszczmi pochodzenia roślinnego. Tłuszcze pochodzące z produktów zwierzęcych, a także tzw. tłuszcze trans powstające w wyniku różnych procesów z tłuszczów roślinnych są potocznie nazywane jako złe. Niestety, to właśnie te tłuszcze spożywamy najchętniej. Do produktów bogatych w niezdrowe tłuszcze należą m.in. dania typu fast food, tłuste mięsa, smażone produkty, majonez oraz sosy na jego bazie i produkty cukiernicze. Pułapką diety ograniczającej tłuszcze jest zbyt wysokie spożycie cukrów prostych. Starajmy się tego unikać i stosować się do zdrowych nawyków żywieniowych.
Zanim przejdziemy do najważniejszych zasad diety niskotłuszczowej warto sobie uzmysłowić że na codzień popełniamy szereg błędów żywieniowych niekorzystnie oddziałujących na nasz organizm. Można je zawrzeć w pięciu podstawowych grupach błędów:
-
Spożywamy obfite posiłki
-
Jemy zbyt tłuste i wysokoprzetworzone potrawy
-
Używamy za dużo soli
-
Jemy za dużo słodyczy
-
Odżywiamy się nieregularnie
Organizm człowieka jest tak skonstruowany że musimy dostarczyć mu energii w sposób systematyczny, częsty i o zróżnicowanym składzie. Korzystnym rozwiązaniem jest spożywanie posiłków o określonej kaloryczności kilka razy dziennie o tej samej porze i przy zachowaniu odpowiednich odstępów czasu. Jeśli jadamy nieregularnie, to niestety nie możemy najeść się na zapas.
Aby wprowadzić w naszym życiu odżywianie na bazie diety niskotłuszczowej powinniśmy na co dzień stosować się do kilku ważnych zasad:
-
Dieta powinna być urozmaicona i zbilansowana – powinna zawierać odpowiednie ilości wszystkich składników pokarmowych.
-
Spożywanie 4-5 małych objętościowo posiłków.
-
Spożywanie dużych ilości warzyw i owoców (uwaga na cukier w owocach).
-
Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych (masło, smalec, czerwone mięso, tłuste sery żółte i białe oraz inne).
-
Zastąpienie produktów pszennych produktami zbożowymi pełnoziarnistymi.
-
Spożywanie umiarkowanej ilości węglowodanów.
-
Spożywanie produktów mlecznych chudych lub o obniżonej zawartości tłuszczu (chude mleko, sery twarogowe chude, maślanki, jogurty naturalne, kefiry).
-
Zastąpienie czerwonego mięsa chudymi produktami mięsnymi (drób).
-
Unikanie spożywania wędlin, zastąpienie ich mięsem pieczonym.
-
Spożywanie ryb (zwłaszcza tłustych ryb morskich) przynajmniej 2 razy na tydzień.
-
Stosowanie olejów roślinnych i oliwy z oliwek do sałatek i do duszenia.
-
Wyeliminowanie smażonych potraw i produktów.
-
Przyrządzanie potraw duszonych, gotowanych, gotowanych na parze i pieczonych.
-
Wypijanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie (wody niegazowanej, herbaty zielonej, białej, czerwonej, owocowej i świeżych soków owocowych i warzywnych).
-
Wyeliminowanie produktów typu fast food.
-
Wyeliminowanie alkoholu.
-
Wyeliminowanie słodyczy i wyrobów cukierniczych.
Pamiętajmy!
Już Hipokrates mówił, że "jedzenie może być lekarstwem albo trucizną". Tylko od nas zależy, jakiego dokonamy wyboru.