Andromeda

kwi 5, 2012

Dieta Niskotłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa opiera się na spożywaniu pokarmów zdrowych i ubogich w tłuszcz zwierzęcy. Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. odpowiadają za wchłanianie się witamin A, D, E i K. Jednak ich nadmiar może zwiększać ryzyko występowania chorób układu krążenia i innych, a także sprzyjać powstawaniu nadwagi i otyłości. Według norm żywienia codziennie powinniśmy spożywać około 30% energii pochodzącej z tłuszczu.

Właściwa dieta niskotłuszczowa może być skutecznym sposobem zapobiegającym wiele chorób i schorzeń oraz może przynieść bardzo dobre efekty aby osiagnąć właściwą masę ciała, zgrabną sylwetkę oraz zdrowy wygląd. W diecie niskotłuszczowej głównym zadaniem nie jest pozbawienie organizmu tłuszczów w ogóle – chodzi o to aby tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastąpić zdrowszymi tłuszczmi pochodzenia roślinnego. Tłuszcze pochodzące z produktów zwierzęcych, a także tzw. tłuszcze trans powstające w wyniku różnych procesów z tłuszczów roślinnych są potocznie nazywane jako złe. Niestety, to właśnie te tłuszcze spożywamy najchętniej. Do produktów bogatych w niezdrowe tłuszcze należą m.in. dania typu fast food, tłuste mięsa, smażone produkty, majonez oraz sosy na jego bazie i produkty cukiernicze. Pułapką diety ograniczającej tłuszcze jest zbyt wysokie spożycie cukrów prostych. Starajmy się tego unikać i stosować się do zdrowych nawyków żywieniowych.

Zanim przejdziemy do najważniejszych zasad diety niskotłuszczowej warto sobie uzmysłowić że na codzień popełniamy szereg błędów żywieniowych niekorzystnie oddziałujących na nasz organizm. Można je zawrzeć w pięciu podstawowych grupach błędów:

  • Spożywamy obfite posiłki

  • Jemy zbyt tłuste i wysokoprzetworzone potrawy

  • Używamy za dużo soli

  • Jemy za dużo słodyczy

  • Odżywiamy się nieregularnie

Organizm człowieka jest tak skonstruowany że musimy dostarczyć mu energii w sposób systematyczny, częsty i o zróżnicowanym składzie. Korzystnym rozwiązaniem jest spożywanie posiłków o określonej kaloryczności kilka razy dziennie o tej samej porze i przy zachowaniu odpowiednich odstępów czasu. Jeśli jadamy nieregularnie, to niestety nie możemy najeść się na zapas.

Aby wprowadzić w naszym życiu odżywianie na bazie diety niskotłuszczowej powinniśmy na co dzień stosować się do kilku ważnych zasad:

  • Dieta powinna być urozmaicona i zbilansowana – powinna zawierać odpowiednie ilości wszystkich składników pokarmowych.

  • Spożywanie 4-5 małych objętościowo posiłków.

  • Spożywanie dużych ilości warzyw i owoców (uwaga na cukier w owocach).

  • Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych (masło, smalec, czerwone mięso, tłuste sery żółte i białe oraz inne).

  • Zastąpienie produktów pszennych produktami zbożowymi pełnoziarnistymi.

  • Spożywanie umiarkowanej ilości węglowodanów.

  • Spożywanie produktów mlecznych chudych lub o obniżonej zawartości tłuszczu (chude mleko, sery twarogowe chude, maślanki, jogurty naturalne, kefiry).

  • Zastąpienie czerwonego mięsa chudymi produktami mięsnymi (drób).

  • Unikanie spożywania wędlin, zastąpienie ich mięsem pieczonym.

  • Spożywanie ryb (zwłaszcza tłustych ryb morskich) przynajmniej 2 razy na tydzień.

  • Stosowanie olejów roślinnych i oliwy z oliwek do sałatek i do duszenia.

  • Wyeliminowanie smażonych potraw i produktów.

  • Przyrządzanie potraw duszonych, gotowanych, gotowanych na parze i pieczonych.

  • Wypijanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie (wody niegazowanej, herbaty zielonej, białej, czerwonej, owocowej i świeżych soków owocowych i warzywnych).

  • Wyeliminowanie produktów typu fast food.

  • Wyeliminowanie alkoholu.

  • Wyeliminowanie słodyczy i wyrobów cukierniczych.

 

Pamiętajmy!

Już Hipokrates mówił, że "jedzenie może być lekarstwem albo trucizną". Tylko od nas zależy, jakiego dokonamy wyboru.

 

« Powrót

Copyright 2024. All rights reserved.

made by Esencja Studio