Andromeda

maj 13, 2014

Jagody Goji

POCHODZENIE

Roślina ta rośnie na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na jednym z pierwszych miejsc tej listy. Najcenniejsze i najlepszej jakości owoce wzrastają w północno-centralnej części Chin, Ningxia, a także na zalewowych terenach Żółtej Rzeki oraz w zachodniej części Chin - Xinjiang.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Jagody Goji to wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe ( kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne), flawonoidy oraz karotenoidy, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil oraz wiele innych cennych substancji. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.

 

  Ciekawe przepisy na jedzenie suszonych jagód GOJI znajdziesz TU... 

  Ekstrakt z suszonych Jagód GOJI możesz kupić TU -->

 Suszone jagody goji

 

 

 

Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.

Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne.

Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C.

 Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem.

Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na męską płodność i potencję.

 

 

Zdaniem prof. dr hab. Bożeny Waszkiewicz-Robak, kierującej Katedrą Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa na SGGW jagody Goji stosowane są w tradycyjnej medycynie Wschodu jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości. Spożywanie Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiającą potencję, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia.   

« Powrót

Copyright 2020. All rights reserved.

made by Esencja Studio