Andromeda

maj 14, 2014

Olej Arganowy

Olej arganowy posiada korzystne właściwości medyczne, kosmetyczne jak i spożywcze. W dzisiejszych czasach znany jest jako składnik wielu profesjonalnych i ekskluzywnych kosmetyków.
Olejek arganowy w ostatnim czasie stał się niezwykle popularny, zawdzięczamy to jego wyjątkowym właściwościom pielęgnacyjnym oraz odmładzającym. Olejek arganowy pozyskiwany jest z nasion drzewa arganowego, które jest jednym z najstarszych na świecie drzew. Olej arganowy to kosmetyk i środek leczniczy. Jest jednym z najdroższych kosmetyków na świecie ze względu na ograniczoną dostępność, bardzo pracochłonny proces pozyskiwania oraz niezwykłe właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne. Olej arganowy zwany jest również płynnym złotem czy złotem Berberów.

Drzewo arganowe i jego owoce

Jest jednym z najstarszych drzew na Świecie. Drzewo arganowe dorasta do 10 metrów wysokości a korona drzewa posiada średnice do 14 metrów. By drzewo mogło egzystować i owocować w warunkach pustynnych musi posiadać korzenie sięgające wody gruntowej i tym wyróżnia się Drzewo Arganowe – jego korzenie dochodzą do 30 metrów głębokości w ziemi. Drzewo Arganowe żyje i owocuje średnio 150-200 lat, dość często spotykane są egzemplarze około 400 letnie. Drzewo Arganowe owocuje co drugi rok a w latach szczególnie suchych robi sobie dodatkowo przerwy w owocowaniu.

Owoc Arganowy jest wielkości małej śliwki, żółtego koloru, wewnątrz posiada gorzką masę z ok. 3 ziarnami orzecha. Skorupa orzecha arganowego jest 16 x twardsza od skorupy orzecha laskowego.

ZBIORY I TŁOCZENIE:

Żniwa maja miejsce na przestrzeni lipca, sierpnia i września są szczególnie ciężkie ze względu na najwyższe upały w tym okresie oraz głównie ręczną pracę. Drzewa arganowe nie są wstrząsane przez olbrzymie maszyny ale przez kozy tam żyjące, jednak największe ilości owoców spadają samoczynnie. Tłoczenie-wyciskanie oleju należy do prac kobiecych w Maroku. Ziarna pochodzące z owocu arganowego są zbierane, suszone a następnie opiekane na wolnym ogniu by w kamiennym młynie ręcznie rozbić ich twardą skorupę. Mus powstający po rozbiciu skorupy jest przy pomocy letniej wody umieszany na pastę z której zostanie wyciśnięty olej. Z jednego drzewa arganowego uzyskuje się około 30 kg owoców a następnie z tej masy około 1 litr oleju i 1,5 dnia czasu. Szacuje sie że rocznie zbieranych jest około 350 tys. Ton owoców i ok. 11ml. Litrów oleju. W porównaniu oleju z oliwek rocznie uzyskuje się ok. 2,4 mld. litrów.

Skład oleju

 

Olej arganowy jest to olej z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych nasion. Składa się w 80% z jedno i wilonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zawiera ok. 45% kwasu oleinowego i ok 35%kwasu linolowego.
Dominują w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe Omega6 i Omega9.

Olej arganowy zawiera też tokoferole (witamina E aż 8%) jako główny antydoksydant, który chroni komórki przed utleniaczami i wzmacnia ścianki naczyń. W skład oleju arganowego wchodzą również polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwrodnikowym i schotenol, który działa naprawczo i regenerująco.

OLEJ ARGANOWY JAKO KOSMETYK:

Produkowany jest wtedy na bazie orzechów nieprażonych i zwany olejem arganowy- kosmetycznym.

Największe swoje działanie podkreśla olej arganowy jako ANTI-AGING produkt. Stosowany do demakijażu, maseczek kosmetycznych jak i masaży wspaniale pobudza krążenie krwi, wpływa odmładzająco na skórę jak i nadaje jej zewnętrzny niepowtarzalny wygląd i formułę.

Poniżej przedstawiamy szereg właściwości i sposobów zastosowania oleju arganowego kosmetycznego i spożywczego.

Olej arganowy kosmetyczny:

o         Doskonale pielęgnuje nasze włosy i skórę włosów, ma działanie pobudzające i odżywcze dla skóry głowy i włosów, łagodzi suchość i swędzenie skóry głowy;

o         Jest bardzo dobrym środkiem pielęgnacyjnym dla skóry suchej, nie tylko poprzez natłuszczenie skóry, ale też dostarczając skórze naturalnych składników odżywczych;

o         W przypadku skóry starzejącej się, co jest efektem albo naszego wieku, albo po prostu trybu życia, olej arganowy pomoże nam zmniejszyć zmarszczki (dlatego też znajdujemy domieszki oleju arganowego w dobrych kosmetykach do pielęgnacji skóry);

o         Złagodzi efekty pojawienia się trądziku skóry, wyprysków na skórze czy ospy wietrznej (pamiętajmy, że działa nie tylko odżywczo na skórę, ale też ma działanie przeciwzapalne i gojące)

o         Skutecznie pomaga na problem tzw. spierzchniętych ust, które czasem potrafią być bardzo uciążliwe i bolesne, szczególnie w okresie jesienno – zimowym,

o         Pomoże nam też na trudne do leczenia twz. „rumienie na skórze” – standardowo leczone antybiotykiem i kremami odbudowującymi strukturę lipidową skóry

o         Odżywia i uelastycznia nasze paznokcie, dzięki czemu możemy zapobiegać ich łamliwości

o         Stosowany jako olejek do masażu złagodzi a nawet w niektórych przypadkach zniweluje bóle reumatyczne i artretyczne; dodatkowo dzięki użyciu go do masażu uzyskamy miły lekko orzechowy zapach skóry i nadamy jej elastyczność i poblask

 

Olej arganowy spożywczy:

o         Pobudza i wspiera funkcje mózgowe – percepcję, koncentrację, pamięć, świeżość umysłu,

o         Zapobiega bólom głowy i migrenom,

o         Pozytywnie oddziaływuje na stabilizację wysokiego poziomu cholesterolu przez obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz zwiększenie poziomu cholesterolu tzw. dobrego

o         Wpływa na stabilizację poziomu ciśnienia tetniczego krwi

o         Wspomaga dietetyczne zabiegi odchudzające skutecznie wspierając w walce z otyłością,

o         Poprawia funkcje wątroby

o         Neutralizuje wolne rodniki i chroni tkanki łączne,

o         Stymuluje wymianę komórkową i poprawia strukturę wewnątrz komórkową

o         Przeciwdziała wysuszeniu i starzeniu skóry, przywracając hydrolipidową warstwę skóry i odżywiając właściwie komórki skóry

o         Zawiera Schottenol, składnik anty-rakotwórczy, dzięki temu ma zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej

o         Ze względu na wysoką zawartość sterolu, olej arganowy może zastąpić cholesterol w produktach kosmetycznych. Cholesterol jest często stosowany w kosmetyce ze względu na koszty, ale stwierdzono, że przenika przez skórę i zwiększa poziom cholesterolu we krwi.

o         Metylen-24 cycloartanol zawarty w oleju arganowym wspomaga organizm w procesie trawienia - zwiększenie wydzielania kwasów żołądkowych

 

16 gramów Oleju Arganowego zapewnia organizmu dzienne zapotrzebowanie kwasu linolowego.

Tokoferole działają jako anty-utleniacze, a także dają olejowi arganowemu dłuższą żywotność.

Procent wielonienasyconych tłuszczów (linolowy i linolenowy) do tłuszczów nasyconych (mirystynowy, palmitynowy, stearynowy) wynosi 1.9 i jest bardzo zbliżony do poziomu 1-1,5 zgodnego z zaleceniami dietetyków.

Olej Arganowy stanowi też doskonałe źródło witaminy E.

 

Jest bezpieczny we wszelkich zastosowaniach nawet dla osób z uczuleniem. Reakcje uboczne po zastosowaniu oryginalnego oleju arganowego z Marokka nie są znane!

« Powrót

Copyright 2021. All rights reserved.

made by Esencja Studio