Produkty
Witamina B12 Metylokobalamina Witamina B12 MSE
Witamina K2 MK7 Witamina K2 MK7
Witamin D3 Witamina D3
Kolagen Platinum 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Silver 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Graphite 50ml, 100ml, 200ml
Colvita 60, 120 kaps
Witamina C Colway 100 kapsułek
Olej konopny CBD Witamina B12 MSE
Witamina B 17 Witamina B12 MSE
Migrena - Złocień Maruna Migrena
Młody Jęczmień Młody Jęczmień
Krem nawilżający na dzień 50ml
Krem regenerujący na noc 50ml
Eliksir pod oczy 15ml
Kolagenowy balsam do ciała
Serum wyszczuplające 200ml
Olej Arganowy 60, 120 kaps
Jagody Goji 60, 120 kaps
Ekstrakcja z suszu konopnego
Srebro koloidalne Srebro koloidalne
Różeniec Górski z Syberii
Peeling do twarzy 100ml
Maska kolagenowa z nanozłotem
Tonik do twarzy 125ml
Kolagenowy żel do mycia twarzy 200ml
Masło Shea 100 ml
Miód Manuka Miód Manuka
Oregano 100%
Zestaw do pielęgnacji twarzy
Herbatki Ayurwedyjskie Stres
Różeniec Różeniec
lip 14, 2014
Pyłek kwiatowy
PYŁEK KWIATOWY
Pyłek kwiatowy jest produktem roślinnym, zebranym przez pszczoły i uformowany w małe kulki zwane obnóżami. Obnóża nie są czystym pyłkiem, ale pyłkiem kwiatowym zmieszanym z nektarem, miodem lub śliną pszczół. Dzięki temu może być on formowany przez pszczoły w grudki i przenoszony do ula na odnóżach tylnych. Pyłek kwiatowy (nazywany też pszczelim) jest bardzo bogatym źródłem białka, minerałów i witamin. Taki skład chemiczny pyłku jest całkowicie zrozumiały, ponieważ jest on męskimi komórkami rozrodczymi kwiatów i ma za zadanie zbudować nową roślinę.
Pyłek kwiatowy zawiera ponad 200 związków chemicznych:
- witaminy (A, B, B1, B12, C, E, P, PP)
- aminokwasy (kwas pantotenowy i foliowy)
- białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne
- biopierwiastki (wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen)
- substancje odżywcze oraz aktywne biologicznie enzymy i koenzymy.
Pyłek kwiatowy określany jest mianem cudownego środka, bo ma bardzo szerokie działanie i właściwości. Jego odżywcze działanie sprawia, że jest polecany dzieciom, osobom starszym jak i osobom, które wykonują ciężką prace fizyczną lub umysłową.
Właściwości pyłku pszczelego
Działa antybakteryjnie, antyanemicznie, regenerująco, wzmacnia odporność organizmu , obniża poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, ogranicza proces miażdżycy, podnosi kondycję, polepsza zdolność myślenia i koncentracji, reguluje zaburzenia hormonalne, poprawia pracę jelit, w anemii pobudza łaknienie, chroni przed skutkami niedotlenienia, oczyszcza i chroni wątrobę przed działaniem toksyn, zalecany także w stanach przerostu gruczołu krokowego (prostaty).
Zastosowanie pyłku kwiatowego:
1) Choroby górnych dróg oddechowych - przyjmowanie profilaktyczne pyłku zapobiega występowaniu chorób przeziębieniowych oraz grypy, dotyczy to szczególnie ludzi starszych. W przypadku zachorowania skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji.
2) Miażdżyca - pyłek ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Stosowany jest w chorobie niedokrwiennej serca, przy nadciśnieniu, w okresie rekonwalescencji po zawale mięśnia sercowego oraz w zaburzeniach krążenia mózgowego i obwodowego.
3) Choroby przewodu pokarmowego - uporczywe zaparcia, przewlekłe biegunki, zapalenie jelita grubego i choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Pyłek działa korzystnie i wybiórczo na florę bakteryjną przewodu pokarmowego poprzez zachowanie prawidłowego rozwoju bakterii saprofitycznych przy równoczesnym eliminowaniu bakterii chorobotwórczych. Pyłek wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, normalizuje perystaltykę jelit.
4) Choroby wątroby - pyłek normalizuje zaburzoną w schorzeniach wątroby przemianę białek i odnawia jej uszkodzoną mikrostrukturę. Działa osłaniająco na komórki wątroby, zarówno w procesach zapalnych, toksycznych, pourazowych, jak i w przypadkach uszkodzeń polekowych. Wskazany jest w zapaleniach wątroby zarówno na tle bakteryjnym, jak i wirusowym.
5) Niedokrwistość - przyjmowanie pyłku powoduje wzrost czerwonych ciałek krwi, u dzieci 25 - 30% a u dorosłych 20%.
6) Choroby narządu wzroku - zapalenie siatkówki, rogówki oraz spojówek - dzięki obecności w pyłku witaminy A i ryboflawiny dochodzi do wyraźnej poprawy wzroku i do cofania się zmian chorobowych.
7) Choroby psychiczne, zaburzenia starcze, stany wyczerpania psychofizycznego oraz nerwice - przyjmowanie pyłku polepsza zdolności i koncentrację myślenia, obniża stany napięcia nerwowego i pobudzenia psychoruchowego, prowadzi do poprawy samopoczucia.
8) Stany zapalne i przerostowe gruczołu krokowego - przyjmowanie pyłku powoduje cofanie się zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym i likwiduje zaleganie moczu. Mężczyznom powyżej 40 lat należy zapobiegawczo podawać pyłek w dawce 15 gram dziennie w celu zapobieżenia zmianom w gruczole krokowym.
Doskonałej jakości pyłek pszczeli możesz kupić w naszym sklepie Andromeda.sky-shop.pl
Jak stosować pyłek pszczeli ?
Sposobów spożywania pyłku jest wiele. Najbardziej popularne jest mieszanie sproszkowanego pyłku (obnóży) z miodem, ale można łączyć go także z sokami, mlekiem, twarożkiem lub dżemem. Świeży pyłek pszczeli pozyskiwany przez pszczelarzy z ula, zawiera stosunkowo dużą ilość wody i poddawany jest suszeniu lub mrożeniu, alby zachować jego właściwości. Jeśli jednak znajduje się dłużej w ulu pszczoły same dbają o jego konserwację poprzez składowanie w komórkach, pokrywanie miodem i zasklepianie woskiem.
Po pewnym czasie zmienia się on nieco, przechodząc proces fermentacji, dlatego zwany jest wtedy pierzgą (pierzga dostępna w naszym sklepie). Pszczoły przechowują pyłek w tej formie na czas jesienny i zimowy, kiedy nie jest on dostępny. Do celów leczniczych pszczelarze pozyskują pyłek zebrany przez pszczoły za pomocą tak zwanych poławiaczy pyłku.
Warto pamiętać iż spożywany pyłek kwiatowy lepiej jest rozdrabniać, bowiem wtedy zwiększa się jego przyswajanie. Najprostszym sposobem jest spożywanie wcześniej przygotowanego (minimum na 4 h przed spożyciem) roztworu pyłku z wodą 2 x dziennie – rano i wieczorem.
Pyłek kwiatowy
Kuracja pyłkowa
Kurację pyłkową w celach profilaktycznych zaleca się przeprowadzać dwa razy w roku:
- przełom lata i jesieni - w celu zabezpieczenia organizmu i uodpornienia na przeziębienia, katary i grypy
- przełom zimy i wiosny - w celu uzupełnienia substancji i związków potrzebnych organizmowi.
Czas trwania kuracji
- minimalna(trwająca 30 dni)
-optymalna (trwająca 60 dni)
- maksymalna(trwająca 90 dni).
Dawki dzienne:
dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku
dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
Dawki lecznicze są uzależnione od danej choroby i stanu zdrowia pacjenta - zazwyczaj dorośli 20-40 gram pyłku.
Płaska łyżeczka od herbaty zawiera około 5 – 7,5 gram pyłku.
Podane wyżej dawki stanowią raczej górną granicę i nie ma potrzeby jej przekraczać.
Minimalne dawki pyłku kwiatowego można zażywać codziennie w ciągu całego roku.
Po 4-6 tygodniowej kuracji pyłkowej należy zrobić minimum 1-2 tygodniową przerwę w jego spożywaniu.
UWAGA !!! Przed rozpoczęciem kuracji pyłkowej należy skonsultować się z lekarzem.