Andromeda

wrz 25, 2014

Chlorofil zielona krew roślin

Chlorofil – zielona krew roślin

 

Z pewnością każdy z nas zna przynajmniej jedną z wielu zalet chlorofilu. Jednak w związku z tym, że w ostatnich latach coraz więcej mówi się o bardzo wielu zaletach i korzyściach wynikających z stosowania płynnego chlorofilu. Poniższy artykuł chcemy poświęcić dokładnemu opisaniu płynnego chlorofilu jaki dostępny jest na rynku (oferowany jest przez wielu różnych producentów).

Zalety chlorofilu zostały już odkryte wiele lat temu. Jednak, czym jest chlorofil, co czyni go wyjątkowym i jakie korzyści można z niego czerpać to bardzo szeroki temat.  Mamy nadzieje, że po przeczytaniu tego artykułu będziecie mogli usystematyzować sobie podstawowe informacje o chlorofilu i jego korzyściach dla zdrowia.

 

Czym jest chlorofil?

Chlorofil jest zielonym barwnikiem występującym w roślinach. Pochłaniając energię słoneczną warunkuje fotosyntezę u roślin. Chlorofil jest dla nich tym, czym krew dla ludzi. Jest odpowiedzialny w roślinach za funkcje metaboliczne, takie jak wzrost i respiracja.

Interesujące jest to, że cząsteczka chlorofilu ma bardzo podobną budowę chemiczną do hemoglobiny, czerwonego barwnika ludzkiej krwi. Różnica polega jedynie na innym atomie centralnym. Chlorofil w centrum ma magnez a hemoglobina żelazo. Ten fakt oraz to, że chlorofil jest kluczowy dla metabolizmu roślin, skłoniło naukowców do zbadania potencjalnych korzyści chlorofilu dla zdrowia ludzi.

Chlorofil, podobnie jak hemoglobina ma dużą zdolność do łączenia się z tlenem. Po drugie bardzo łatwo odbiera z komórek toksyny. W każdej części organizmu gdziekolwiek dotrze, jako idealny chelator, zawsze dostarcza tlen i zabiera ze sobą niepotrzebne komórkom produkty przemiany materii. Chlorofil dlatego też przynosi szczególne korzyści w chorobach układu odpornościowego, nowotworach i chorobach autoimmunologicznych.

 

Procesie oczyszczania organizmu ważną rolę pełni w procesach:

- oczyszczania krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych,
- eliminacji pozostałości polekowych
- oczyszczania wątroby,
- dezaktywacji i eliminacji substancji kancerogennych (substancje wywołujące choroby onkologiczne),
- zmniejszania liczby bakterii patogennych, dezynfekuje i odtruwa organizm,
- odbierania z komórek toksyn, metali ciężkich i wolnych rodników
- utrzymywania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,

 

 Chlorofil w płynie dostępny jest w naszym sklepie – możesz zakupić go TU  --->>

 

Dodatkowo:

- regulując pracę jelit pomaga pozbyć się gazów,
- wyrównuje ciśnienie krwi i oddychanie,
- dezynfekuje rany - zabija bakterie w ranach,
- ma duże znaczenie w oczyszczaniu przewodu pokarmowego i wydalniczego,
- usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała.
- łagodzi problemy nadmiaru cukru we krwi.

 

Pierwsze dane naukowe o chlorofilu zostały opublikowane w 1940 roku – jednak był to też czas zachłyśnięcia się antybiotykami i ich działaniem. Mimo to część naukowców prowadziło długoletnie badania z wykorzystaniem chlorofilu w leczeniu chorób od stomatologicznych. Później pojawiło się wiele prac wykorzystujących chlorofil w leczeniu np.: zapalenia trzustki, nowotworów jelita grubego, leczenia wielu problemów o podłożu infekcyjnym, itp.

W badaniach wykazano, że chlorofil odgrywa bardzo ważną rolę w wielu procesach w organizmie między innymi reguluje pracę układu sercowo – naczyniowego, oddechowego, pokarmowego i wydalniczego.

Dzięki wyjątkowym właściwościom chlorofilu jakim jest aktywacja przemiany azotu w organizmie posiada on silne działanie antybakteryjne o dużej skuteczności zarówno przy lekkich infekcjach i przeziębianiach jak również w silnych i długotrwałych zapaleniach np. zatok, skóry czy owrzodzeniach.

 

Silne działanie przeciwzapalne chlorofilu przedstawia się w:

- przeciwdziałaniu stanom zapalnym: ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit,
- przeciwdziałaniu próchnicy i chorób dziąseł,
- zmniejszaniu ilości wydzielin kataralnych,
- leczeniu wszelkich stanów zapalnych skóry,
- leczeniu żylaków,
- łagodzeniu objawów bolesnych hemoroidów.

                                   

Chlorofil – zielony barwnik wchodzący w skład większości roślin. Jest to jedyna substancja w przyrodzie, która magazynuje światło słoneczne, dlatego niezbędny jest dla ludzi, którzy z jakiejkolwiek przyczyny nie otrzymują światła słonecznego, np. pracownicy biur i mieszkańcy dużych miast, ludzie przemęczeni i zestresowani.

 

Zakwaszony organizm to chory organizm!

Zdaniem prof. Ragnar Berg, amerykańskiego eksperta ds. żywieniowych, utrzymanie zdrowia zależy od codziennej diety. Powinna składać się w 20% z produktów kwaśnych, a w 80% z pokarmów o odczynie zasadowym. W zdrowym ciele współczynnik pH powinien mieścić się w przedziale 7,3-7,4 co odpowiada odczynowi zasadowemu. Dieta bogata w żywność kwaśną (mięso, węglowodany – ze słodyczy, żywność wysoce przetworzona), w dłuższej perspektywie podniesienie kwasowość naszego organizmu (zakwaszając go), wywołując zaburzenia, stany zapalne, w tym choroby serca, zapalenie stawów, wyższe ciśnienie tętnicze, udary, cukrzycę, wysoki poziom cholesterolu itd.

By zachować równowagę kwasowo-zasadową na poziomie 7,35 człowiek musi spożywać artykuły żywnościowe bogate w zasady, np. warzywa, owoce, pędy i kiełki, owoce w łupinach, niegazowaną wodę mineralną, ziołowe herbaty. Niestety pęd życia i skażona żywność często nie pozwalają nam na utrzymanie zdrowej diety. By zadbać o nasze zdrowie niezbędna jest suplementacja chlorofilem, który zrównoważy naszą złą dietę. Według naukowców, najbardziej korzystnym dla naszego organizmu jest chlorofil w postaci płynnej.

 

Chlorofil w Płynie pozyskiwany z Lucerny siewnej jest szczególnie wartościowy ze względów takich, że Lucerna jest jednym z najlepszych źródeł białka, chlorofilu, karotenu, witaminy A (retinolu), witaminy D, E, B6, K i kilku enzymów trawiennych. Dzięki głębokiemu systemowi korzeniowemu, który zezwala na dobrą absorpcję składników mineralnych, lucerna jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i pierwiastków śladowych.

Zaleca się stosowanie jednej łyżeczki płynnego chlorofilu dodanej do szklanki wody lub innego napoju, pić 2 do 3 razy dziennie w trakcie posiłków.

Takie dawkowanie Chlorofilu odgrywa ważną rolę w procesach przywracania równowagi w organizmie, odżywianiu i regeneracji organizmu:

- wspomaga regenerację czerwonych krwinek,
- usprawnia prace tarczycy i trzustki,
- zapobiega kamicy nerkowej,
- zwiększa odporność organizmu,
- przyspiesza proces gojenia ran,
- przyspiesza gojenie się wrzodów,
- wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit,
- uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K,
- dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała,
- poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących,
- wpływa korzystnie na narządy limfatyczne,
- wzmacnia układ naczyniowy,
- wspiera leczenie cukrzycy,
- łagodzi objawy astmy,
- pomaga przy anemii,
- może zapobiegać zmianom patologicznym w molekułach DNA,
- może blokować pierwszy etap przekształcania zdrowych komórek w rakowe i zapobiegać chorobom nowotworowym,
- pobudza proces utleniania i stymuluje regenerację komórek w organizmie, wskutek czego zapobiega przedwczesnemu starzeniu i arteriosklerozie,
- odnawia tkanki (katalizuje odnowę komórkową), odmładza skórę i pomaga w zachowaniu młodości ciała,
- kontroluje problemy skórne poprzez eliminację wolnych rodników,
- chroni przed szkodliwym promieniowaniem,
- łagodzi stan nerwowy i zmniejsza niepokój,
- dodaje energii.

          

Produkty zawierające duże ilości chlorofilu:

     

« Powrót

Copyright 2024. All rights reserved.

made by Esencja Studio