Andromeda

Jagody Goji

 

Jagody Goji

 

Gdy się starzejemy nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu (HGH – Human Growth Hormone), który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu. dzieki temu stymuluje organizm do lepszej pracy i odbudowy wielu komórek - także skóry
Goji berries to pokarm, który ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.

Jagoda Goji jest niezastąpiona w prozdrowotnej diecie, która bedzie miał bardzo silne działanie wydłużające piękny wygląd skóry, dobre samopoczucie i świetne zdrowie.

Bardzo dobrze znane są fakty powiązania ogólnej kondycji fizycznej i stanu zdrowia z wygladem skóry włosów paznokci z tępem postepujących zmian w organizmie i pojawianiem się oznaków starzenia.
Dlatego jest pewne, że żeby zdrowo i pieknie wygladać trzeba zdrowo odżywiać się - Jagody Goji są świetnym składnikiem każdej diety. Mozna spożywać je w postaci suszonych owoców, sproszkowanych lub liofilizowanych preparatów lub stosować suplementy z ekstraktem z jagód .

Jagody GOJI suszone i ekstrakty z Jagód GOJI możesz kupić TU...

WŁAŚCIWOŚCI 

Jagody Goji to wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe ( kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne), flawonoidy oraz karotenoidy, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil oraz wiele innych cennych substancji. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.

Jakie składniki warunkują działanie prozdrowotne owoców GOJI?

Dietetycy są zdania, że GOJI to jeden z bardziej wartościowych owoców. Do najważniejszych jego składników należą:

• Flawonoidy o znanych powszechnie właściwościach przeciwutleniających.

• Witaminy:

- witamina C znajdująca się w owocach w ilości większej niż w pomarańczach
- witamina E, rzadko spotykana w innych owocach - jest najlepiej poznanym i bardzo skutecznym antyutleniaczem, który skutecznie chroni przed degeneracją kod genetyczny komórek skóry – DNA. Z tego też względu witamina ta uznawana jest za istotny czynnik hamujący proces starzenia się.
- witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1, B2, B6.

• Karotenoidy:

- beta-karoten w ilości większej niż w marchwi
- zeaksantyna stanowiąca prawie 80% karotenoidów zawartych w GOJI, Wzmacnia wzrok i odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki, stosowana z powodzeniem w zaćmie. Jest także skuteczna w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi
- luteina
- likopen.

• Aminokwasy, a przede wszystkim izoleucyna i tryptofan.

• Specyficzne polisacharydy wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego.

• Nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za produkcję hormonów, właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego.

• Betaina niezbędna do produkcji w wątrobie choliny- czynnika, który łagodzi nerwicę, poprawia pamięć, wspomaga przyrost mięśni, chroni od otłuszczenia wątroby, obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA.

• Fizalina związek stosowany w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach).

• Składniki mineralne:

- Żelazo, składnik hemoglobiny, biorący udział w transporcie tlenu w organizmie oraz mioglobiny występującej w mięśniach i przenoszącej tlen w komórce. Podaje się, że owoce Goji zawierają żelaza więcej niż popularny stek wołowy.
- Wapń, wchodzi w skład kości, jest aktywatorem enzymów. Bierze udział w krzepnięciu krwi, skurczach mięśni szkieletowych i serca.
- Cynk bierze udział między innymi w procesie mineralizacji kości oraz regeneracji tkanek, kieruje kurczliwością mięśni. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
- Selen - zabezpiecza komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odgrywa niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu męskiego układu rozrodczego i odpowiada za ruchliwość plemników. U kobiet w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca.

• Fitosterole: beta-sitosterol – czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Cyceron - czynnik przeciwzapalny, który obniża poziom złego cholesterolu LDL, ale pomaga również zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy. Solavetivon - silny czynnik przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny.

Jagody GOJI suszone i ekstrakty z Jagód GOJI możesz kupić TU...

 


 Profilaktyka
 Dlaczego warto wspierać się suplementami diety 
 Wpływ witaminy C na syntezę kolagenu

 



Copyright 2024. All rights reserved.

made by Esencja Studio