Andromeda

pa 13, 2014

Jak minimalizować szkodliwe działanie wolnych rodników?

 Co możemy zrobić by minimalizować szkodliwe działanie wolnych rodników?

ANTYOKSYANTY TO NATURALNA OCHRONA PRZED WOLNYMI RODNIKAMI!

Co to są antyoksydanty? Każdy z nas spotkał się już z takim pojęciem, ale czy wiemy dokładnie co ono oznacza?

Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze to bioaktywne, naturalne substancje, które pomagają chronić komórki i tkanki przed uszkodzeniem.

Jak antyoksydanty zmniejszają szkodliwe działanie  wolnych rodników?

Antyoksydanty udostępniają wolnym rodnikom elektronu, którego one poszukują. W ten sposób zatrzymują proces powstawania wolnych rodników (cząsteczek z niesparowanym elektronem), które „kradną” elektrony od innych cząsteczek uszkadzając zdrowe komórki.

Jaką funkcję pełnią antyoksydanty w organizmie?

Nadmiar wolnych rodników w organizmie może powodować takie choroby jak astma, powikłania przy chorobie cukrzycowej, miażdżyca czy nowotwory. Dlatego powinniśmy stale dbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości antyoksydantów z pożywieniem. Jednak nasza dieta na codzień nie składa się z samych owoców i warzyw, sczególnie zimą. Nie dostarczamy więc odpowiedniej ilości antyoksydantów, a tym samym nie zapewniamy sobie ochrony przed działaniem wolnych rodników.

Antyoksydanty jak widzimy są bardzo ważne,  gdyż chronią przed nowotworami, chorobami układu krążenia i spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Co jeść by dostarczać organizmowi antyoksydanty?

Antyoksydanty to witaminy i nie tylko...

Działanie antyoksydacyjne mają, m.in:

- witaminy C, E, A - zauważono, że im wyższe ich stężenie we krwi, tym mniejsze ryzyko chorób układu krążenia

- flawonoidy – znajdują się w warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach, gorzkiej czekoladzie, a także w zielonej i czarnej herbacie, czerwonym winie. Mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.

- karotenoidy - znajdują się głównie w żółtych, pomarańczowych i zielonych warzywach i owocach.

- likopen – znajduje się np. przetworzone pomidory (duszone, gotowe). Ten antyoksydant ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.

- zeaksantyna i luteina - najbogatsze są w nie warzywa zielone, niestety te, które rzadko jadamy (jarmuż i szpinak). Zeaksantyna i luteina chronią plamkę żółtą (najważniejszy punkt na siatkówce oka) przed oksydacyjnym działaniem promieni słonecznych.

                                                                                                                                   

Jakie  rośliny zawierają antyoksydanty?

Najwi ecej antyoksydantów zawierają owoce i warzywa o intensywnej barwie.
W naturze istnieje wiele roślin zawierających antyoksydanty, lecz żeby zatrzymać proces niszczenia komórek powinniśmy spożywać silne antyoksydanty. Te słabsze antyoksydanty są czasem odpychane przez wolne rodniki i przez to nie zawsze łączą się z elektronem wolnych rodników. Do silnych antyoksydantów należy ACAI, MANGOSTAN, ARONIA, ŻURWINA. Antyoksydanty zawarte w ACAI, MANGOSTANIE   i ARONII, są silniejsze niż np. ŻURWINIE czy BORÓWCE.


Zachowanie dobrego zdrowia wymaga równowagi pomiędzy działającymi w organizmie substancjami utleniającymi a przeciwutleniaczami. Jeżeli jest ona zakłócona i istnieje nadmiar substancji utleniających to własne funkcje obronne organizmu są zaburzone.

Proces powstawania wolnych rodników w procesie metabolicznym trwa nieprzerwanie w naszym organizmie dlatego powinniśmy zadbać o suplementację naturalnych składników takich jak ACAI, GRANAT na co dzień w postaci soków lub suplementów.

 

Najlepsze źródła antyoksydantów (μ mol TE/100g) wg wartości ORAC:

  • Jagody Acai świeże 18 400 μ mol TE/100g, Jagody Acai w proszku 102 700 μ mol TE/100g


Acai - sok oraz suplementy diety możesz kupić tutaj

  • Mangostan 17 000 μ mol TE/100g

Mangostan - suplement diety możesz kupić tutaj

  • Aronia – 15 820 μ mol TE/100g

  • Żurawina – 8 930 μ mol TE/100g

Sok z żurawiny możesz kupić tutaj

  • Borówki amerykańskie – 5 600 μ mol TE/100g

  • Granat surowy  4 479 μ mol TE/100g

100 % Ekstrakt z owoców granatu możesz  kupić tutaj

  • Czerwone porzeczki – 3 387  μ mol TE/100g

« Powrót

Copyright 2024. All rights reserved.

made by Esencja Studio