Produkty
Witamina B12 Metylokobalamina Witamina B12 MSE
Witamina K2 MK7 Witamina K2 MK7
Witamin D3 Witamina D3
Kolagen Platinum 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Silver 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Graphite 50ml, 100ml, 200ml
Colvita 60, 120 kaps
Witamina C Colway 100 kapsułek
Olej konopny CBD Witamina B12 MSE
Witamina B 17 Witamina B12 MSE
Migrena - Złocień Maruna Migrena
Młody Jęczmień Młody Jęczmień
Krem nawilżający na dzień 50ml
Krem regenerujący na noc 50ml
Eliksir pod oczy 15ml
Kolagenowy balsam do ciała
Serum wyszczuplające 200ml
Olej Arganowy 60, 120 kaps
Jagody Goji 60, 120 kaps
Ekstrakcja z suszu konopnego
Srebro koloidalne Srebro koloidalne
Różeniec Górski z Syberii
Peeling do twarzy 100ml
Maska kolagenowa z nanozłotem
Tonik do twarzy 125ml
Kolagenowy żel do mycia twarzy 200ml
Masło Shea 100 ml
Miód Manuka Miód Manuka
Oregano 100%
Zestaw do pielęgnacji twarzy
Herbatki Ayurwedyjskie Stres
Różeniec Różeniec
pa 13, 2014
Jak minimalizować szkodliwe działanie wolnych rodników?
Co możemy zrobić by minimalizować szkodliwe działanie wolnych rodników?
ANTYOKSYANTY TO NATURALNA OCHRONA PRZED WOLNYMI RODNIKAMI!
Co to są antyoksydanty? Każdy z nas spotkał się już z takim pojęciem, ale czy wiemy dokładnie co ono oznacza?
Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze to bioaktywne, naturalne substancje, które pomagają chronić komórki i tkanki przed uszkodzeniem.
Jak antyoksydanty zmniejszają szkodliwe działanie wolnych rodników?
Antyoksydanty udostępniają wolnym rodnikom elektronu, którego one poszukują. W ten sposób zatrzymują proces powstawania wolnych rodników (cząsteczek z niesparowanym elektronem), które „kradną” elektrony od innych cząsteczek uszkadzając zdrowe komórki.
Jaką funkcję pełnią antyoksydanty w organizmie?
Nadmiar wolnych rodników w organizmie może powodować takie choroby jak astma, powikłania przy chorobie cukrzycowej, miażdżyca czy nowotwory. Dlatego powinniśmy stale dbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości antyoksydantów z pożywieniem. Jednak nasza dieta na codzień nie składa się z samych owoców i warzyw, sczególnie zimą. Nie dostarczamy więc odpowiedniej ilości antyoksydantów, a tym samym nie zapewniamy sobie ochrony przed działaniem wolnych rodników.
Antyoksydanty jak widzimy są bardzo ważne, gdyż chronią przed nowotworami, chorobami układu krążenia i spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Co jeść by dostarczać organizmowi antyoksydanty?
Antyoksydanty to witaminy i nie tylko...
Działanie antyoksydacyjne mają, m.in:
- witaminy C, E, A - zauważono, że im wyższe ich stężenie we krwi, tym mniejsze ryzyko chorób układu krążenia
- flawonoidy – znajdują się w warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach, gorzkiej czekoladzie, a także w zielonej i czarnej herbacie, czerwonym winie. Mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.
- karotenoidy - znajdują się głównie w żółtych, pomarańczowych i zielonych warzywach i owocach.
- likopen – znajduje się np. przetworzone pomidory (duszone, gotowe). Ten antyoksydant ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.
- zeaksantyna i luteina - najbogatsze są w nie warzywa zielone, niestety te, które rzadko jadamy (jarmuż i szpinak). Zeaksantyna i luteina chronią plamkę żółtą (najważniejszy punkt na siatkówce oka) przed oksydacyjnym działaniem promieni słonecznych.
Jakie rośliny zawierają antyoksydanty?
Najwi ecej antyoksydantów zawierają owoce i warzywa o intensywnej barwie.
W naturze istnieje wiele roślin zawierających antyoksydanty, lecz żeby zatrzymać proces niszczenia komórek powinniśmy spożywać silne antyoksydanty. Te słabsze antyoksydanty są czasem odpychane przez wolne rodniki i przez to nie zawsze łączą się z elektronem wolnych rodników. Do silnych antyoksydantów należy ACAI, MANGOSTAN, ARONIA, ŻURWINA. Antyoksydanty zawarte w ACAI, MANGOSTANIE i ARONII, są silniejsze niż np. ŻURWINIE czy BORÓWCE.
Zachowanie dobrego zdrowia wymaga równowagi pomiędzy działającymi w organizmie substancjami utleniającymi a przeciwutleniaczami. Jeżeli jest ona zakłócona i istnieje nadmiar substancji utleniających to własne funkcje obronne organizmu są zaburzone.
Proces powstawania wolnych rodników w procesie metabolicznym trwa nieprzerwanie w naszym organizmie dlatego powinniśmy zadbać o suplementację naturalnych składników takich jak ACAI, GRANAT na co dzień w postaci soków lub suplementów.
Najlepsze źródła antyoksydantów (μ mol TE/100g) wg wartości ORAC:
- Jagody Acai świeże 18 400 μ mol TE/100g, Jagody Acai w proszku 102 700 μ mol TE/100g
Acai - sok oraz suplementy diety możesz kupić tutaj
- Mangostan 17 000 μ mol TE/100g
Mangostan - suplement diety możesz kupić tutaj
- Aronia – 15 820 μ mol TE/100g
- Żurawina – 8 930 μ mol TE/100g
Sok z żurawiny możesz kupić tutaj
- Borówki amerykańskie – 5 600 μ mol TE/100g
- Granat surowy 4 479 μ mol TE/100g
100 % Ekstrakt z owoców granatu możesz kupić tutaj
- Czerwone porzeczki – 3 387 μ mol TE/100g