Andromeda

lis 18, 2014

JAK WAŻNA JEST RÓWNOWAGA FLORY BAKTERYJNEJ W JELITACH!

W naszym układzie pokarmowym  żyją miliony mikroorganizmów, głownie bakterii, a także grzybów, które koegzystują ze sobą. Nie wszystkie jednak są dobre dla naszego organizmu - część z nich to patogeny, które powodują choroby i różne dolegliwości.

W jelitach żyje ok. 20 typów bakterii, 400-500 gatunków, a ich łączna liczba sięga nawet 100 bilionów. Łącznie ważą nawet do 2 kg i biorą czynny udział w procesie trawienia ale nie tylko….

Dysbioza (dysbakterioza) to brak harmonii (zaburzenia równowagi, proporcji) w środowisku bakterii zasiedlających nasz układ pokarmowy. Dysbioza to nadmiar patogennych (złych) bakterii i innych niepożądanych mikroorganizmów nad tą właściwą „dobrą, zdrową” mikroflorą jelitową. Taki szkodliwy stan zmienia aktywność metaboliczną jelit, „złe” bakterie uwalniają toksyczne substancje, które mogą powodować wiele schorzeń i dolegliwości.

Typowe objawy kojarzone z dysbakteriozą to:

- ból brzucha, żołądka

- biegunka

- zaparcia

- wzdęcia, gazy

- nieprzyjemny zapach

- zmęczenie

Często pogorszenie samopoczucia następuje w ciągu dnia, szczególnie po spożyciu posiłku. Oznacza to dysbakteriozę i niewłaściwie dobrane składniki posiłku.

Przyjazne bakterie to m.in:
Chorobotwórcze bakterie to m.in:
L. acidophilus
Shighella
L. bulgaricus
Klebsiella
L.casei
Clostridum
Bifidobacterium
Helicobacter Pylori
Lactobacillus
Salmonella

Jak pomagają nam bakterie?

  1. Likwidują patogeny – dobre bakterie, gdy jest ich wystarczająca ilość trzymają pod kontrolą „złe” bakterie Salmonella, Escherichia coli i Helicobacter Pylori (wywołujące wrzody żołądka) i nie pozwalają się im rozwijać. Kontrolują także populacje drożdżaków
  2. Tworzą środowisko kwaśne – bakterie gatunku lactobacillus żywią się węglowodanami tworząc kwas mlekowy. Kwas mlekowy obniża PH do 4PH co hamuje rozwój większości drobnoustrojów
  3. Tworzą substancje - naturalne antybiotyki – bakterie szczególnie L. acidophilus potrafią tworzyć substancje działające jak antybiotyki: laktocytyną, laktobacylinę, laktobrewinę i acydolinę. Substancje te sa w stanie zapobiegać rozwojowi bakterii patogennych np. Salmonelli i E. Coli. Bifidobakterie produkują bakteriocyny – białka będące antagonistyczne to bakterii listeria i enterokoków
  4. Produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – bifidobakterie w okrężnicy tworzą kwas octowy, który niszczy drożdże i złe bakterie
  5. Pokrywają powierzchnię jelit chroniąc przed patogenami – odpowiednie ilości bakterii pokrywają wewnątrz warstwę jelita chroniąc przed atakiem patogenów i pasożytów
  6. Pobudzają odporność – flora bakteryjna pobudza układ odpornościowy. Bakterie typu lactobacilus i bifidobakterie pobudzają komórki wyściółki jelitowej do zwalczania toksyn, drobnoustrojów oraz alergenów. Wpływa na to:

- Pobudzanie przeciwciał immunoglobuliny A – przeciwciało przywierające do patogenów                                    i uniemożliwiające im przyleganie do ścian jelita (wydalanie)

- Pobudzanie tkanki limfatycznej w przewodzie pokarmowym (tkanka limfatyczna występująca                         w układzie pokarmowym stanowi 60% całego układu odpornościowego)

- Zapobieganie zapaleniom – dzięki działaniu przeciwzapalnemu niektóre bakterie mogą łagodzić                   nieswoiste zapalenie jelita

7. Przyczyniają się do poprawy trawienia – poprawiają perystaltykę (zapobiegają zaparciom), regulują prace jelit. Bakterie kwasu mlekowego pomagają trawić laktozę, pomagają trawić białka i neutralizują kwasy żółciowe.

8. Chronią przed chorobami serca i rakiem – Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (fermentacja błonnika) regulują poziom cholesterolu i tłuszczu. Maślan ma działanie przeciwnowotworowe, gdyż je uśmierca a pobudza wzrost prawidłowych komórek. Przyjazne bakterie mogą zatrzymać rozwój bakterii produkujące azotany. Azotany są odpowiedzialne za powstawania nowotworów jelita

9. Usuwają toksyny – rozkładają i eliminują z organizmu toksyny np. rtęć, pestycydy

10. Wytwarzają witaminy – dzięki procesom przemiany materii bakterie kwasu mlekowego produkują witaminy B1,2,3,5,6,12, kwas foliowy, biotynę i witaminę K. Bakterie te pobudzają także wchłanianie             żelaza, magnezu i miedzi.

Skutki dysbiozy:

  1. Obniżenie odporności
  2. Zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów
  3. Zwiększone ryzyko występowania chorób serca
  4. Chroniczne zmęczenie
  5. Powstawanie nieswoistego zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego)
  6. Zwiększenie namnażania się patogenów
    1. Bakterii (Salmonella, Klebsiella, Shigella - czerwonka, campylobacter z czerwonego mięsa)
    2.  Drożdży (niszczą obronne właściwości układu pokarmowego przed infekcjami)
    3. Pasożytów – w jelitach występują jednokomórkowe robaki (nicienie, tasiemce, pełzak czerwonki)
    4. Alergenów


Jakie są przyczyny dysbakteriozy?:

  1. Leki
    1. Sterydy
    2. Leki antykoncepcyjne
    3. Antybiotyki
  2. Stres – zwiększa się poziom kortyzolu a zmniejsza się poziom kwasu mlekowego, zmienia aktywność flory bakteryjnej
  3. Wiek – osoby powyżej 55 r.ż. maja niższy poziom bifidobakterii

Źródło: Książka „Nie powinnam tego jeść” Maria Cross

« Powrót

Copyright 2024. All rights reserved.

made by Esencja Studio