Andromeda

lis 24, 2015

GLUTATION NIEZWYKŁA SUBSTANCJA!!!

GLUTATION NIEZWYKŁA SUBSTANCJA!!!

 

CO TO JEST GLUTATION?

Najprościej mówiąc Glutation to niezbędna dla organizmu, powstająca w ciele niewielka proteina wykazująca trzy bardzo ważne działania:
- Przeciwutleniajace
- Jako Stymulator odporności
- Jako Detoksykant

A opisując go bardziej naukowo – Glutation (łac. Glutathionum) to organiczny związek chemiczny, tripeptyd o właściwościach przeciwutleniających, zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Występuje we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych.

Glutation koncentruje się głównie w wątrobie, gdzie odgrywa funkcje głównego czynnika detoksykacyjnego. Jest on głównym, występującym naturalnie detoksykantem w komórkach. Inne, mniej liczne detoksykanty, takie jak witaminy C i E, w swoim działaniu są zależne od glutationu.

Bez glutationu komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu, organizm wykazywałby słabą odporność na zakażenia bakteryjne, wirusowe i rozwój komórek nowotworowych, a wątroba ulegałaby uszkodzeniu pod wpływem gromadzących się w niej toksyn.

Każda komórka w organizmie jest sama odpowiedzialna za produkcję glutationu i musi posiadać niezbędne do tego substraty. Zapotrzebowanie na glutation jest zawsze wysokie, gdyż jest on szybko zużywany pod wpływem wielu bodźców – choroby, stresu, zmęczenia, a nawet wysiłku fizycznego.

 

Do powszechnych niedoborów glutationu prowadzą:

- stres

- zanieczyszczenie środowiska

- zła dieta

- promieniowanie

- zakażenia, urazy, skaleczenia

- starzenie się organizmu

 

 

 

 

Glutation jest najważniejszym nieenzymatycznym czynnikiem antyoksydacyjnym, jakim dysponuje organizm. Ten peptyd występuje w każdej komórce organizmu, szczególnie bogate w jego zasoby są nerki, wątroba i soczewka oka.

GLUTATION JAKO NAJWAŻNIEJSZY PRZECIWULTENIACZ

Nieustannie narażani jesteśmy na atak wolnych rodników. Wolne rodniki biorą udział w rozwoju wielu chorób takich jak m.in. choroby serca, nowotwory, cukrzyca, a także w samym procesie starzenia.

Powszechnie znane i stosowane antyutleniacze (np. witamina C, E, selen) unieszkodliwiają wolne rodniki. Muszą być jednak dostarczane organizmowi z zewnątrz - w zbilansowanej diecie. Biorąc pod uwagę podstawowe znaczenie antyutleniaczy w zachowaniu zdrowia, nie dziwi fakt, że organizm sam je wytwarza. Najważniejszym z nich jest glutation. To właśnie od niego zależy prawidłowe funkcjonowanie innych antyoksydantów (np. wit. C, wit. E) i dlatego naukowcy nazywają go „głównym przeciwutleniaczem”.

 

GLUTATION JAKO ODŻYWKA DLA UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO

Zadanie układu odpornościowego polega na wykrywaniu i niszczeniu szkodliwych mikroorganizmów, obcych antygenów, a także komórek nowotworowych. Organizm, w którym glutation obecny jest w wysokim stężeniu, z łatwością zwalcza takie zagrożenia.

Dr Gustavo Bounous, główny ekspert z zakresu wiedzy o glutatione, mówi: „Podstawowym czynnikiem decydującym o aktywności limfocytów (białych krwinek) w organizmie jest obecność glutationu”. Innymi słowy od obecności glutationu zależy prawidłowa proliferacja i aktywność komórek układu odpornościowego.

GLUTATION JAKO NATURALNA DETOKSYKACJA

Nieustannie wdychamy i spożywamy toksyny pochodzenia naturalnego bądź syntetycznego – bez względu na to, czy jesteśmy tego świadomi czy nie. We współczesnym świecie – przy takim zanieczyszczeniu środowiska i obecności zmodyfikowanej genetycznie żywności – jest to nieuniknione.

Zdrowy i prawidłowo odżywiony organizm chroni się, nieustająco pozbywając się toksyn, ale rosnące zanieczyszczenie środowiska coraz bardziej zmniejsza zapasy glutationu w organizmie. Głównym organem odtruwającym organizm jest wątroba – największe źródło glutationu. Badania pokazują, że niskie stężenie glutationu upośledza funkcjonowanie wątroby, a w rezultacie sprzyja kumulacji toksyn w organizmie oraz uszkadzaniu pojedynczych komórek i całych organów.

 

GLUTATION W ZDROWIU I W CHOROBIE

Uważa się, że glutation może odgrywać zasadniczą rolę w leczeniu i zapobieganiu setkom chorób. W przyszłości może okazać się tak ważny dla zachowania zdrowia jak dobrze zbilansowana dieta, ćwiczenia i zdrowy tryb życia. Glutation stanowi dla organizmu narzędzie do walki z wieloma zagrożeniami, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje.

Wysoki poziom glutationu ma korzystny wpływ także u ludzi zdrowych przez zwiększanie zdolności unieszkodliwiania toksyn, zwalczania czynników zakaźnych, komórek przedrakowych i kontrolowanie procesów starzenia. Obniżenie poziomu glutationu jest skutkiem starzenia się, co uwidacznia się szczególnie mocno w takich przypadkach jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Glutation wykazuje bardzo pozytywne działanie także u ludzi aktywnych fizycznie. Wielu światowej klasy atletów zauważyło, że utrzymanie stężenia glutationu na wysokim poziomie zapewnia im przewagę nad rywalami, dając im większą siłę i wytrzymałość, skracając czas rekonwalescencji po urazie, ograniczając ból i zmęczenie mięśni, a także pobudzając ich aktywność.

 

Niski poziom glutationu we krwi wskazuje na stan chorobowy i oznacza, że organizm nie radzi sobie z usuwaniem wolnych rodników, uszkadzających komórki w mózgu i innych narządach. Dochodzą do tego problemy z trawieniem pokarmów i spadek odporności organizmu.

W sytuacji zagrożenia chorobami zwyrodnieniowymi występuje konieczność dostarczania glutationu z dietą. Glutation występuje w formie różnych izomerów dostępnych np. w żywności - produkty bogate w glutation to: awokado, szparagi, brokuły, brukselka, czosnek, cebula, kapusta, surowe mieso.

 

 

JAK PODNIEŚĆ POZIOM GLUTATIONU?

 

Najprościej po prostu… suplementując glutation. Co prawda były duże wątpliwości, czy taka praktyka przyniesie rezultaty, twierdzono, że zostanie on po prostu strawiony. Zostały one jednak rozwiane w badaniach klinicznych  gdzie udowodniono, ze podając odpowiednio przygotowaną formę zredukowanego glutationu można zwiększyć poziom (w standardowej dawce) o 30 do 35% we krwi, czerwonych i białych krwinkach, zaś w komórkach nabłonkowych nawet o 260% (u pacjentów otrzymujących wysoką dawkę)

 

Nowym produktem z Glutationem jest : Glutation Zredukowany Altrient® GSH - 30 saszetek

 

 

Altrient®GSH to suplement diety zawierający glutation zamknięty w liposomach zbudowanych z podstawowych fosfolipidów (Essential Phospholipids), które chronią go przed zniszczeniem przez soki trawienne, ale też umożliwiają przedostanie się liposomu wraz z zawartością przez błony komórkowe do wnętrza komórek.

 

W ciągu kilku minut od przyjęcia Altrientu®GSH, drobne liposomy wypełnione glutationem transportowane są bezpośrednio do limfy i krwiobiegu, a stamtąd do wnętrza komórek. To sprawia, że Altrient ® GSH jest jednym z najbardziej efektywnych i opłacalnych sposobów zwiększania poziomu glutationu w organizmie.

 

Altrient®GSH posiada formę zredukowaną, co oznacza iż jest gotowy do pracy wewnątrz komórki i nie wykorzystuje dodatkowej energii z mitochondriów.

 

 

Innym sposobem na zwiększenie poziomu jest po prostu zmniejszenie jego zużycia.

 

Dużo daje dieta bogata w antyoksydanty – czyli wszelkiego rodzaju pokarmy roślinne. Unikanie źródeł wolnych rodników, takich jak papierosy czy alkohol jest kluczowe dla zachowania zdrowia, ale tego chyba nie trzeba nikomu powtarzać. Bardzo istotne jest unikanie paracetamolu – najpopularniejszego środka przeciwbólowego, który niestety błyskawicznie „czyści” organizm z zapasów tego bezcennego antyoksydatna. Uzupełnienie selenu u osób mających jego niski poziom może dość mocno zwiększyć aktywność glutationu.

 

Co równolegle suplementować z glutationem i dlaczego?

 

Jest też szereg zależności pomiędzy niektórymi witaminami i mikroelementami które sprawiają, że wskazana jest równoległa ich suplementacja. Dla przykładu, witamina C dość wyraźnie podnosi poziom glutationu we krwi oraz w komórkach układu odpornościowego. Witamina E nie tylko zwiększa jego poziom wewnątrz komórek, ale też znacznie zwiększa jego skuteczność poprzez aktywację zależnych od niego reakcji w organizmie. Suplementacja kwasem foliowym oraz witaminą B12 w innym badaniu bardzo mocno podniosło poziom glutationu u dzieci.

 

Zachęcamy do w miarę możliwości elimnowania z naszego życia czynników, które szybko zmniejszaj poziom Glutationu w naszym organizmie. Warto zwrócić uwagę na większe spożycie produktów dających naszemu organizmowi więcej „półproduktów” do produkcji własnego Glutationu oraz bardzo dobrym rozwiązaniem jest suplementacja :

Produkty gdzie możesz znaleźć wysokiej jakości Zredukowany Glutation o udowodnionej wysokiej biodostępności możesz znaleźć TUUU

« Powrót

Copyright 2024. All rights reserved.

made by Esencja Studio