Andromeda

Nov 27, 2015

MACA - WIELKI POTENCJAŁ

POTENCJAŁ MACY

MACA  jest rośliną z rodziny kapustowatych, którą uprawia się głównie w Peru, w rejonie Centralnych Andów na wysokościach  4000-4500 m n.p.m. Rośnie tam już od kilku tysięcy lat w specyficznej, zimnej i surowej strefie klimatycznej; co wpływa na jej niezwykle odżywcze i prozdrowotne właściwości (im surowsze warunki klimatyczne tym więcej substancji odżywczych wytwarza roślina aby przetrwać). Maca z wyglądu przypomina rzodkiewkę, a jej część jadalną stanowi korzeń występujący w kilku kolorach: żółtym, czerwonym, fioletowym oraz czarnym. Już od ok. 2000 lat MACA stanowi jeden z najbardziej wartościowych pokarmów rdzennych mieszkańców Andów, korzeń rośliny zostaje wysuszony, następnie sproszkowany i w takiej formie jest już gotowy do spożycia.

 

 

RÓŻNORODNOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Zawartość procentowa wody w świeżych korzeniach macy wynosi ok. 80%, natomiast w wysuszonych już tylko ok 10%. Pozostałe składniki wchodzące w skład korzenia to : białko, które stanowi ok. 11% (bogate w aminokwasy leucynę, izoleucynę oraz walinę, które niezbędne są podczas odbudowy mięśni po treningu; cennym aminokwasem jest L-arginina wzmacnia układ krążenia, reguluje wydzielanie hormonów przez przysadkę oraz przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej); tłuszcz ok 4% ( zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych wynosi 70,7% a nasyconych 23,9%; taki stosunek tych kwasów jest bardzo korzystny z punktu widzenia odżywczego). Uzupełniająco MACA zawiera ok 70% węglowodanów (w czym 25% z nich to węglowodany przyswajalne) oraz ok 20% błonnika. Korzeń MACY stanowi  również bogactwo witamin:  B1, B2, B6, A, C i E oraz składników  mineralnych: potasu, sodu, wapnia, żelaza, cynku, manganu i miedzi.

Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, w tym te zapewniające funkcje seksualne i płodność.

 

Wysokiej jakości macę w proszku i kapsułkach możesz kupić TU --->>>

 

Wkaz substancji odżywczych, witamin i minerałów:

Kwas asparaginowy - 97 mg/1 g białka

Kwasu glutaminowy - 156 mg / 1 g białka

Seryna (kwas α-amino-β-hydroksypropionowy) - 50 mg / 1 g białka

Histydyna - 22 mg / 1 g białka

Glicyna - 68 mg / 1 g białka

Treonina - 33 mg / 1 g białka

Alanina - 63 mg / 1 g białka

Tyrozyna - 31 mg / 1 g białka

Fenyloalanina - 55 mg / 1 g białka

Walina - 79 mg / 1 g białka

Metionina - 28 mg / 1 g białka

Izoleucyna - 47 mg / 1 g białka

Leucyna - 91 mg / 1 g białka

Lizyna - 55 mg / 1 g białka

Prolina - .5mg / 1 g białka

Sarkozyna - .7mg / 1 g białka

 

 

Kwasy tłuszczowe: dwadzieścia ważnych dla organizmu zostało znalezionych w Macy. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%, a nienasycone około 55%. Najczęściej występującymi kwasami tłuszczowymi są:

 

Kwas linolowy ~ 33%

kwas palmitynowy ~24%

kwas oleinowy ~ 11%

kwas stearynowy ~ 7%

Kwas palmitoleinowy ~ 3%

 

Witaminy:

Tiamina (B1) - 1 mg / 100g -  odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, pobudza wydzielanie hormonów z gruczołów płciowych. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból jest niezbędna dla zdrowego serca, mięśni i układu nerwowego.

Ryboflawina (B2) - 76mg / 100g - ważna dla rozwoju ciała i wytwarzania czerwonych krwinek.

Kwas L askorbinowy (C) - 3 mg / 100 g - Bierze m.in. udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych. Ma również wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.

Niacyna (B3) - 35 mg / 100 g - wspomaga krążenie, współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.

Minerały:

Miedź - 5 mg / 100 g Potrzebna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, wchodzi w skład barwnika krwi, wpływa pozytywnie na błonę otaczającą komórki nerwowe, bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych. Wchodzi w skład procesów przeciwutleniających, chroniących błony komórkowe przed wolnymi rodnikami. Ponadto bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej i syntezie prostaglandyn, związków zwanych hormonami miejscowymi, wpływających między innymi na czynność serca i ciśnienie tętnicze krwi.

Cynk - 12 mg / 100 g Niezbędny w wielu procesach metabolicznych i życiowych. Bierze udział między innymi w mineralizacji kości i gojeniu się ran. Wpływa na pracę układu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na stężenie witaminy A i cholesterolu. Ma ważny udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca. Jest też niezbędny przy syntezie związków regulujących wzrost i rozwój. Cynk zwiększa produkcję plemników.

Mangan - 8 mg / 100 g Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju tkanki kostnej i funkcjonowania układu nerwowego. Bierze udział w działaniu enzymów niezbędnych do właściwego przyswajania przez organizm biotyny, witamin z grupy B i witaminy C. Mangan jest niezbędny także w wielu procesach takich jak: wytwarzanie barwników włosów i skóry. Wpływa na aktywność płciową, odgrywa ważna rolę w procesach rozrodczych,  pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek,  skutecznie leczy schizofrenie, pobudza syntezę cholesterolu.

Żelazo - 25 mg / 100 g Żelazo należy do mikroelementów o decydującym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego (tworzenie czerwonych krwinek). Znajduje się w wielu ważnych białkach, oraz w centrach aktywnych licznych ważnych enzymów takich jak: katalaza, peroksydazy oraz cytochromy.

Selen - 20mg / 100g Najważniejszą właściwością jest wzmacnianie układu immunologicznego. Przy uzupełnieniu selenu do odpowiedniego poziomu ciało zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów i makrofagów, czyli komórek odpornościowych które bronią nasz organizm przed patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami). Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwzapalnie.

Bor - 5 mg / 100 g  Jest niezbędny do prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu. Razem z wapniem, magnezem i witaminą D reguluje metabolizm, wzrost i rozwój tkanki kostnej.

 

Sterole - regularne stosowanie steroli może mieć pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Niedawne badania wykazały że spożywanie od 1,8 do 2,8 g steroli i stanoli roślinnych dziennie przez okres od 4 tygodni do 3 miesięcy obniża poziom całkowitego cholesterolu o  7% - 11%

 

Beta-sitosterol - 46,5%

Kampesterol - 27,3%

Ergosterol (prowitamina D2) - 13,6%

Brassikasterol - 9,1%

 

Glukozynolany : chlorowodorek glukozynowy, p-metoksybenzyl glukozynowy, fruktoza, glukoza, izocyjanian benzylu. Badania naukowe dowodzą, że często spożywane glukozynolaty mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i żołądka

 

Macaenesy i macamidesy: nienasycone kwasy i ich amidy, całkowicie unikalne dla Maca

 

Fakty wymienione powyżej pokazują że Maca zawiera wile wartościowych składników odżywczych i warto ją uwzględnić w diecie.

WŁAŚCIOWOŚCI

Podstawową i najważniejszą zaletą MACY jest to, że jest ona naturalnym adaptogenem, co oznacza, że w swoim działaniu indywidualnie dopasowuje się do organizmu w zależności od płci i wieku. Czyli wzmacnia organizm, dodaje mu energii ale w przeciwieństwie do innych stymulantów (np. kofeiny, tauryny)  – jej długotrwałe stosowanie nie przynosi negatywnych skutków ubocznych, lecz trwale zwiększa zdolności adaptacyjne do stresu środowiskowego. Może być też stosowana jako środek wspomagający leczenie ran, jak również bakteriostatyczny.

Badania naukowe dowiodły wpływ MACY na umysł, spożywanie MACY poprawia pamięć, zdolności przyswajania wiedzy, funkcjonowanie neuroprzekaźników; poprawia również nastrój i ma działanie antydepresyjne, uspokaja, łagodzi stres, redukuje zespół chronicznego zmęczenia.

 

 

MACA powinna być również stosowana w stanach osłabienia, niedożywienia, anemii, po przebytych chorobach jako środek obudowujący i regenerujący siły witalne (np. rekonwalescencja oraz okres wzrostu).

MACA zapobiega ubytkom w tkance chrzęstnej oraz  kostnej, tym samym zapobiega chorobom takim jak zapalenie stawów oraz osteoporoza. Zwiększa również wytrzymałość i gęstość kości. Posiada również działanie przeciwartretyczne. Przeprowadzono badanie podczas którego podawano ekstrakt z maki oraz vilcacory osobom chorym na artretyzm; w efekcie czego odczuwany ból oraz sztywność stawów zmniejszyły się.

Poprzez regulację gospodarki hormonalnej MACA eliminuje wszelkie nieprawidłowości hormonalne i czynniki chorobotwórcze z nimi związane:

U kobiet  łagodzi przebieg menopauzy, zwiększa u nich poziom energii i libido; przeciwdziała bezsenności, uderzeniom gorąca oraz osteoporozie. Ponadto reguluje gospodarkę hormonalną, nieregularne miesiączki, zaburzenia hormonalne. Łagodzi  bóle menstruacyjne, problemy z trądzikiem, u starających się kobiet zwiększa szansę na poczęcie dziecka, zwiększa pożądanie seksualne.

Również u mężczyzn wpływa korzystnie na  funkcje seksualne oraz na jakość spermy, podnosi poziom testosteronu co wpływa na ilość i ruchliwość plemników. Zwiększa wytrzymałość organizmu, energetyzuje, wspomaga budowę masy mięśniowej. Pobudza libido i poprawia krążenie – przezwycięża zaburzenia erekcji oraz łagodzi przebieg andropauzy.

Według amerykańskich ekspertów w mace nie wykryto żadnych substancji które powodowałyby objawy niepożądane, nie występuje również ryzyko jej przedawkowania.

 

 

 

Artykuł na podstawie informacji min Wikipedia, Naturalna Medycyna, Harmonia

« Powrót

Copyright 2019. All rights reserved.

made by Esencja Studio