Andromeda

lis 11, 2016

Zespół nieszczelnego jelita - co to takiego jest?

Zespół nieszczelnego jelita - co to takiego jest?

 

Migrena, choroby stawów, choroby autoimmunologiczne, depresja, choroby układu krążenia, przewlekłe zmęczenie - czy za przyczyną tych wszystkich chorób mogą stać zaburzenia jelitowe? Czy mogą wywoływać lub zaostrzać wszystkie te choroby?

 

 

 

Niestety odpowiedź na te pytania jest twierdząca.

Lekarze coraz częściej mówią o tym problemie, ale żeby dobrze zrozumieć przyczyny i sposoby rozwiązania problemów związanych z "dziurawymi jelitami" najpierw kilka słów o anatomii.

 

Podstawowe komórki jelit to enterocyty. Pomiędzy nimi znajdują się tzw. ścisłe połączenia.

Jak nazwa wskazuje, połączenia powinny być szczelne. Ich rolą jest filtrowanie zawartości jelit i przepuszczanie do krwi jedynie wody, składników odżywczych i elektrolitów (potasu, magnezu…).

Ale oprócz przepuszczania składników odżywczych, jelita pełnią także rolę ochronną przed zagrożeniami: niestrawionymi cząstkami pokarmu, bakteriami pokarmowymi, toksynami; ich rola polega wówczas na stawianiu tamy.

Niestety, jak wszystkie złożone mechanizmy, bariera jelitowa może się rozregulować. Powstają dziury, kiedy ścisłe połączenia się rozszczelniają. Wówczas do krwi przenikają składniki, które nie powinny się w niej znaleźć.

Wtedy zaczynają się kłopoty, ponieważ może to wywoływać najróżniejsze choroby, w tym także te najpoważniejsze.

 

W jaki sposób nieszczelność jelit wywołuje choroby?

Kiedy ścisłe połączenia ulegają rozsunięciu, w jelicie powstają dziurki, przez które białka i bakterie przenikają do krwi. W takim przypadku uruchamiają się różne mechanizmy wywołujące choroby:

Pierwszy z tych mechanizmów to reakcja immunologiczna. Organizm stara się wyłapać te cząstki i zniszczyć je, aby następnie się ich pozbyć. W tym celu wywołuje stan zapalny. W zależności od lokalizacji groźnych substancji, stan zapalny może powstać w stawach, w wątrobie albo w tętnicach.

Wtedy powstaje lub zaostrza się choroba zwyrodnieniowa stawów i choroba niedokrwienna serca (choroba tętnic doprowadzających krew do serca).

 

Drugi mechanizm to reakcja autoimmunologiczna. Polega to na tym, że niektóre białka z pokarmu są bardzo podobne do białek występujących w organizmie. Próbując je zniszczyć i usunąć z organizmu, Twój układ immunologiczny atakuje także te podobne białka występujące w Twoim ciele.

Ciekawy przykład - naukowcy wykazali, że cząstki glutenu, białka pszenicznego, są bardzo podobne w strukturze do białek występujących w tarczycy. Jeśli masz nieszczelne jelito i gluten przedostaje się do krwi, Twój układ immunologiczny zareaguje, atakując gluten… i niestety także tarczycę.

Dlatego choroba Hashimoto, która jest niedoczynnością tarczycy wywołaną zniszczeniem tarczycy, jest ściśle powiązana ze spożyciem glutenu. I na odwrót, osoby cierpiące na tę chorobę często doświadczają remisji, kiedy przechodzą na dietę bezglutenową.

 

Inne choroby związane z nieszczelnością jelit

Inne poważne choroby także wiążą się z nieszczelnością jelit: cukrzyca typu 1, zespół jelita drażliwego, celiakia, stwardnienie rozsiane, astma.

Niewydolność serca jest związana z obecnością we krwi bakterii i toksyn pochodzących z jelit. Badanie wykazało, że osoby cierpiące na niewydolność serca mają o 35% większą nieszczelność jelit.

Nieszczelne jelita mogą również wywoływać trądzik, świąd, trądzik różowaty, bóle żołądka, bóle głowy i zmęczenie.

 

Jakie są przyczyny powstawania "dziur" w jelitach?

 

Powyższe choroby, potencjalnie związane z kwestią nieszczelności jelit, to tzw. choroby „nowo pojawiające się”, których częstotliwość wzrosła w ciągu ostatnich dekad.

I rzeczywiście, współczesny styl życia i odżywiania są bezpośrednio związane z „dziurawymi” jelitami.

Główni winowajcy to:

- nowoczesne, "ulepszane" odmiany pszenicy i mocno rafinowana biała mąka,

- białka mleka krowiego,

- niesteroidowe leki przeciwzapalne (ibuprofen i aspiryna) oraz antybiotyki,

- alkohol,

- stres, ostry lub przewlekły.

 

Gluten sprzyja wytwarzaniu zonuliny, białka zaostrzającego nieszczelność jelit.

Cukier i węglowodany rafinowane mogą wzmagać nieszczelność jelit, podwyższając jednocześnie insulinooporność komórek.

Także białko mleka, zwane kazeiną, drażni jelito i wzmaga powstałe nieszczelności jelit.

 

 

Insulinooporna komórka w układzie pokarmowym nie wchłania już glukozy, której potrzebuje do życia. Cierpi i w końcu umiera, co przyczynia się do powstania dziur w ścianie jelita.

 

Roundup (glifosat) także mógłby być odpowiedzialny za nieszczelność jelit. Działa jak antybiotyk, zabijając bakterie w jelicie i wywołując „dysbakteriozę” (zaburzenia równowagi flory jelitowej). Niewłaściwie chroniona przez bakterie, bariera jelitowa jest więc dodatkowo podatna na ataki wywołujące dalsze rozluźnienie ścisłych połączeń.

 

W jaki sposób możemy sobie pomóc?

 

  • Najważniejsze to mieć świadomość problemu. Słuchaj sygnałów wysyłanych przez organizm. Jeśli zaobserwujesz objawy występujące po posiłkach, prawie na pewno cierpisz na zaburzenia jelitowe.
  • Jeśli cierpisz na chorobę autoimmunologiczną lub inne zaburzenia wymienione w tym artykule, możesz rozważyć odbudowanie szczelności bariery jelitowej.
  • Odstaw pszenicę, produkty rafinowane, ostre przyprawy, produkty wysoce przetworzone.
  • Zmniejsz poziom stresu, jeśli potrzeba – nawet zmieniając zawód lub przeprowadzając się w inne miejsce.
  • Zmniejsz lub całkowicie zrezygnuj ze spożycia cukru i alkoholu.
  • Nie stosuj leków przeciwbólowych.
  • Jedz żywność z upraw ekologicznych, która nigdy nie miała kontaktu z preparatem Roundup.
  • Jedz bulion z kury (gotowany na korpusie kurczaka) lub wołowy (na kościach ze szpikiem). W ten sposób zapewnisz sobie mnóstwo kolagenu.
  • Suplementuj glutaminę, aminokwas egzogenny, z którego zbudowane są enterocyty (komórki jelita) i który przyśpiesza regenerację.
  • Jedz pokarmy fermentowane: kapustę kiszoną, kefir, kiszone ogórki. Dostarczają nam duże ilości probiotyków, bakterii, które odnawiają i wzmacniają florę jelitową.
  • Możesz zrobić jeszcze więcej, stosując suplementację zdrowymi probiotykami: Saccharomyces boulardii, Lactobacillus casei strain GG. Badania wykazały, że bakterie te skutecznie leczą biegunkę; ponadto, dane eksperymentalne sugerują, że stymulują one wydzielanie zasadniczego składnika immunologicznego bariery jelitowej, tzw. sigA1.
  • Suplementuj również witaminy z grupy B, witaminę D3 i cynk.

Więcej o problemie nieszczelnych jelit możesz znaleźć na stronie Fundacji na rzecz Medycyny Integracyjnej: http://www.mdheal.org/leakygut.htm

Wprawdzie jest to strona w języku angielskim, ale jest to najbardziej kompletne kompendium wiedzy na ten temat. Dostęp jest bezpłatny.

 

W nadziei, że Ci to pomoże.

Andromecjusz :)

« Powrót

Copyright 2024. All rights reserved.

made by Esencja Studio